Brief van pater Jan Brinkhof

Beste mensen,

Groeten uit Peru en we hopen dat alles oké is aan de andere kant van de wereld. Ik heb foto’s meegestuurd voor in de Letter of op Lettele.nl.

Ik heb een beetje de balans opgemaakt,

37 jaar zit ik nu hier in Lima en ik heb veel opgebouwd en gebouwd. Eetplaatsen, gemeenschapshuizen, huizen en scholen helpen bouwen. Zelfs een “computercentrum” ( internet café? ) met projectie apparatuur ( beamer? ) heb ik helpen opzetten. Vooral ook voor scholen om onderwijs aan de jeugd te verbeteren. Zelfs op de school die we in het oerwoud hebben opgezet, waar elektriciteit via een motor loopt.

Ook heb ik gewerkt aan vorming en emancipatie van vrouwen en jongeren.
Wanneer ik naar Nederland kom wil ik de balans opmaken van 37 jaar Peru. Wat is er allemaal bereikt in die tijd.

Misschien is er iemand in Lettele die mij wil helpen dit op te schrijven. Ik heb ooit gedacht een boek erover te schrijven maar dat gaf me zoveel werk dat ik besloot die energie liever te gebruiken voor mijn werk in Lima.

Ik merk dat er nog steeds veel werk te doen is hier, niet zozeer meer honger bestrijden maar wel emancipatie, opvoeding, geweld tegengaan, de situatie verbeteren voor de allerarmsten in Lima.

Door de slechte situatie van de allerarmsten is er veel geweld ( binnen families en seksueel ), echtscheidingen, drugs- en drankmisbruik, ontrouw, verkrachtingen. Het is niet met het geloof te verenigen. Jongeren krijgen te weinig normen en waarden mee van de ouders. Kinderen zijn altijd de dupe van dit alles, zij komen tekort en zijn vaak verdrietig en machteloos.

De overheid helpt hier aan mee door zijn corruptie, de 4e president staat nu op afzetting om zijn corruptie. Hij heeft vrienden bij grote buitenlandse coöperaties lucratieve deals toegeschoven. Waardoor het geld dat nog verdiend kan worden in Peru met delfstoffen nu in buitenlandse zakken en in de zakken van de President verdwijnt. Zo komt Peru nooit uit de ellende, op micro en op macro niveau.

Jullie zien, hulp blijft hier nog hard nodig en klaar ben ik nooit hier in mijn Lima.

Rond mei a.s. kom ik naar Nederland om ook Lettele weer te bezoeken. Ik hoop jullie dan te zien en te spreken, wellicht in de kerk of onderweg tijdens mijn fietstochten door de mooie groene omgeving van Lettele.

Een hartelijke groet, Jan Brinkhof, Lima, Peru.

Wilt U het goede werk van Jan Brinkhof steunen dan kunt U een bijdrage overmaken op rekeningnummer NL03RABO01462.03542 TNV. JW Brinkhof te Lettele.

J. Brinkhof,  Aptd 0047,  Comas  Lima 7,  Peru.   ( Gerrie Lodeweges-Obdeijn )