Lettele is een klein Sallands plattelandsdorp. Het aantal inwoners in de kom van het dorp is 602, in het landelijk gebied Lettele-Okkenbroek 934. Het nabijgelegen Okkenbroek heeft 311 inwoners, de buurtschap Oude Molen 120. In de kern bevinden zich de R.K. kerk, een basisschool, enkele winkels en twee horeca gelegenheden. Er zijn in totaal 43 organisaties actief waardoor het dorp een bruisend en leefbaar karakter heeft. Veel voorzieningen zijn mogelijk dankzij vrijwilligerswerk. Ook deze website is een initiatief van vrijwilligers.

Ons-dorp

Lettele maakt deel uit van de Gemeente Deventer die initiatieven vanuit de bevolking ondersteunt via WijDeventer. Er is een wijkwinkel met informatie op het gebied van wonen, welzijn en zorg. In het gemeentelijke Servicepunt vinden we nieuws van de gemeente en andere nuttige zaken zoals een bibliotheek (OB Deventer). Raster Deventer is actief op de terreinen Welzijn en Kinderopvang, vanuit de onderliggende visie dat elke burger van Deventer moet kunnen deelnemen aan de maatschappij: ‘Een leefbare samenleving voor en door iedereen.’

Onderwijs en kerk

De basisschool Sancta Maria ligt midden in het dorp. De school is van groot belang voor de leefbaarheid van het dorp. Ook de RK kerk ligt midden in het dorp en heeft nog steeds een belangrijke functie. Wekelijks hebben dorpsbewoners de mogelijkheid diensten bij te wonen. Bij geboorte, rouw en trouw is de kerk een ontmoetingsplek.


Verenigingsleven en sport

Lettele heeft een bloeiend en sterk verenigingsleven. Voor iedereen is er wel een passende sport, en ook wat betreft amusement en welzijn komt een ieder aan zijn trekken. Er is voetbal, tennis, zaalsporten, zwembad, jeu de boules, kaarten, dagbesteding voor senioren, samen eten enz. enz. De Lettelse Revue trekt altijd volle zalen. Zoals alle verenigingen wordt het verwarmde zwembad geheel door vrijwilligers gerund.


Evenementen.

SECL (Stichting Evenementen Commissie Lettele) organiseert regelmatig terugkerende evenementen zoals de jaarlijkse kermis, het Paasvuur, Koningsdag en de Dodenherdenking. De rododendronloop is ook een jaarlijks terugkerend evenement. Elders georganiseerde evenementen zoals de avondvierdaagse en auto/fietstochten doen graag Lettele aan.  Kulturhus de Spil  is in 2016 geheel vernieuwd. Naast enkele horeca gelegenheden is het een van de locaties waar allerlei evenementen zijn. Kulturhus de Spil heeft de ambitie de huskamer en dorpsplein van Lettele te worden.


Politie en hulpverlening

Lettele heeft een eigen wijkagent, Natasja Steneker. Bewoners kunnen haar voor allerlei zaken benaderen. Denk aan hardrijders in het dorp, gevaarlijke verkeerssituaties en andere ongewone zaken. De wijkagent is te bereiken via telefoonnummer: 0900-8844. De EHBO vereniging is bij publieksevenementen aanwezig. Op een aantal centrale punten zijn AED’s geplaatst.


Agenda

Via de agenda op deze website kunt u zien waar en wanneer evenementen gepland zijn. Ook het Lettelse info blad De Letter vermeldt op handen zijnde evenementen. Wilt u meer weten over dit blad, klik dan op De Letter.


Fotoalbum

Lettele en omgeving zijn het waard om in beelden vast te leggen, ook voor toekomstige generaties. Een samenvatting van de mooiste plekjes en leuke gebeurtenissen kunt u vinden in ons fotoalbum.


Buurtbus

De buurtbus verzorgt het openbaar vervoer in Lettele. Vaste halte is bij de geldautomaat bij het kruispunt. De dagelijkse (behalve zondag) busverbinding Nieuw Heeten met Deventer via het ziekenhuis wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers. De vertrektijden sluiten aan bij de bezoekuren van het ziekenhuis. dienstregeling 


Historie

Lettele en de omringende buurtschappen hebben een lange geschiedenis. Een samenvatting daarvan vindt u op deze site. Het dorpsarchief  archiveert de geschiedenis en maakt deze toegankelijk voor geïnteresseerden.