Sallands Cross Circuit: Lettele 2016

Geschreven op 04-12-2016 door Redactie Loopkrant - Maikel Mardjan

Zaterdag 3 december 2016. Na het lezen van de verslagen van crossheld Melchior van de Pol op deze site werd het de hoogste tijd om zelf weer eens te gaan crossen. Met het oog op voorbereiding naar crosswedstrijden later dit seizoen is de ultieme voorbereiding simpel: wedstrijden lopen! De keus viel op een wedstrijd uit het Sallands Crosscircuit.

Waar vroeger Brabant bekend stond als dé crossprovincie van Nederland is Overijssel op weg om deze eretitel definitief over te nemen. De cross deze dag in Lettele staat ook wel bekend als de Oostermaetloop in Lettele. Vroeger een zeer bekende loop, maar zelfs wij als loopkenners kenden deze loop niet. En ondanks een behoorlijke topografische kennis van Nederland nog opgebouwd in het pre-Tomtom tijdperk was de plaats Lettele mij ook onbekend. Het intoetsen van Lettele op de Tomtom was dan ook spannend: zou de Tomtom het wel weten? Lettele is een dorp vlak bij Deventer. Buurthuis, kroeg, kerk en natuurlijk een schitterend sportcomplex kenmerken Lettele. Lettele is bereikbaar via een smalle weg omgeven door gevaarlijke bomen. Zo smal dat je bij tegemoetkomend landbouwverkeer maar 1 optie hebt: achteruit rijden tot je bij een boerderij ruimte kan maken om elkaar te passeren.

Het crossparcours in Lettele is een verrassing: zou hier wel iets van een bos zijn? Of zou het parcours op deze cross zoals wel vaker in Overijssel betekenen 10 kilometer lopen over drassig weiland?

Een beetje kennis van de regio had natuurlijk direct het antwoord gegeven: De Oostermaat is het bosgebied wat ligt tussen de dorpen Lettele, Okkenbroek en Bathmen. Een behoorlijk bos. Zo groot zelfs dat het parcours van de 10 kilometer gewoon één grote ronde betekende. Een schitterende ronde door dit bosgebied, heel soms onderbroken door een fietspad of landbouwweg. Maar een ronde van 10 kilometer bos was een aangename verrassing. Heuvels waren niet te vinden op deze ronde, daarvoor ligt Lettele net te ver van het bosgebied van Holten af.crossloop-2016

Tijdens het inlopen voor de 10 kilometer kwam net de eerste loper van de 5 kilometer aanlopen. Melchior van de Pol die volop strijd voor het klassement in dit Sallands Cross circuit. Echter in een alles of niets eindsprint werd Melchior net in de laatste 15 meter nog gepasseerd door een veel jongere loper die net wat meer snelheid had vandaag. Maar met een eerste plaats bij M40 en tweede overall op de 5km in 17.15 mag Melchior niet lang ontevreden zijn.

Op de 10 kilometer stond een geweldig aantal lopers aan de start. Veelal zeer afgetrainde mannen en vrouwen die blijkbaar niet vies zijn van lekker hard lopen over onverhard terrein. Met een ouderwets museumstuk uit Lettele werden de lopers weggeschoten voor de grote ronde. Met Henk Borgmeijer uit Dalfsen als speaker zat de sfeer er direct al in.

Uiteindelijke winnaar van de 10 kilometer werd met ruime afstand de nog altijd snelle master van Daventria, Johan Kats. Op gepaste afstand van Johan zat uiteindelijk ook mijn debuut in Lettele erop. Dankzij het enorme deelnemersveld kon letterlijk tot op de eindstreep gestreden worden. De Lettenaren hadden werkelijk een geweldige wedstrijd neergezet met een schitterend crossparcours. Het leek wel of iedereen uit Lettele die niet mee liep als vrijwilliger actief was. Ondanks het ontbreken van heuvels was het wel continue opletten op een parcours waarvan je niet wist waar de takken, boomstronken of plassen onder de bladeren verscholen zaten.

Kortom: een aanrader voor 2017!