Brief van Pater Jan Brinkhof zomer 2022

Mei 2022.

Gegroet uit ’t wat koudere Peru. Hopelijk is alles oké in Lettele. De covid loopt geheel terug in Peru nog 5 doden gisteren dat is weinig alhoewel 5 teveel.

Eetplaatsen in Lima

Veel werk zit in de etenspotten (voedselpakketten?). De eetplaatsen krijgen elke 3 maanden hun etenspakket (voedselpakket) volgens/voor het aantal leden en dit is per wet (wettelijk geregeld). Maar de etenspotten zijn afhankelijk van giften Caritas/de kerken en wij helpen ook zover we kunnen. Dank voor de steun voor de etenspotten.

Gisteren waren we in de 9de zone met 18 eetpakketten met rijst/olie/bonen/havermout en wasmiddelen. En we gaven een “klas” over het geweld tegen de vrouw, heel erg triest. Vaak steken de mannen hun vrouwen dood of verbranden haar en meestal verminken ze het gezicht zodat niemand haar krijgt in geval van echtscheiding.

We hebben speciale telefoons (enkele vrouwenhuizen) en in elke sector is in een politiebureau met een speciale vrouwengeweld afdeling. We geven alle informatie die we krijgen via de vrouwelijke minister.

Er zijn veel verkrachtingen ook van kinderen (veel gebeurd in de familie), soms vermoord de man het kind als wraak tot de vrouw. Het machogedrag zit diep in de cultuur maar er wordt hard aan gewerkt om het geweld te verminderen. Dus naast de levensmiddelen hulp ook de vorming, het sterker maken van vrouwen en kinderen.

Omstandigheden verbeteren

Zoals ik al schreef plaatsen we 25 watertanks van elk 1100 liter en zijn er nog weer 10 aan het plaatsen. Ook de halve trappen die nog ontbraken gaan we plaatsen. Er stortte een dak in van een eetplaats die al 35 jaar bestond, met de naam “De engelen”. Alles is mogelijk in Peru. Tevens leggen we de waterleiding nog aan voor ’t jeugdhuis. Maar hier duurt alles erg lang er moet een stuk straat worden open gebroken en daarvoor is toestemming nodig …en zo gaan we maar door.

Mondiale problemen

Het meest gevaarlijk is de verwarming van de aarde… het gaat gewoon door. En dan die stomme oorlog om het arsenaal aan wapens op te ruimen aan elke kant en de nieuwe te proberen. En zo kan de wapenindustrie weer groeien. En de armoede ook. Ik dacht vroeger, misschien kunnen we eens de armoe doen verdwijnen maar het is net het tegenovergestelde. En hier raken de bergen in onze wijk Comas, vol met mensen die daar gaan wonen, het is moeilijk om nu nog helemaal naar boven op de berg te komen. Er komen steeds meer mensen bij wonen.

In de kerk is er weer een hele vernieuwing bezig, jammer dat de paus nog niet het celibaat heeft afgeschaft, het verplichte dit is onhoudbaar.  De priesters schaffen het zelf af in Peru en Z-Amerika met hun eigen stijl van leven. In Nederland is dit een wet en moeten we vervullen… in Peru zeggen ze ook ja het is tegen alle regels, maar ze doen gewoon waar ze zin in hebben en wat ze willen.

Geniet van de zomer en de vakantie die weer voor de deur staat.

In juni en juli komt er weer bezoek uit Utrecht.

Heel veel liefs uit Peru,
Pater Jan Brinkhof.

Deze 3 vrouwen met mij is het comité die hier het werk doen.
Rijst en olie is hier het belangrijkste.

Etenspost Salidariteit, ze koken en genieten.
Helaas deze vrouw 28 jaar kan niet afvallen heeft een klierziekte.

Trap in aanleg dit is het eerste stuk ze gaan langzaam naar boven.

Paaszaterdagviering 2022 de processie met kaarsen. Een prachtig en levendig gebeuren en overvolle kerken in de Heilige week.

Vorming van vrouwen in groepen.
16 Mei heeft de eerste vrouw de titel gekregen van rechtshulp en zij is erkend nu. Na 40 jaar een goede vrouwenorganisatie..... best een beetje trots op.

Een kijkje in de wijken.

De wijk Union.