Kerstgroet van Jan Brinkhof

Beste mensen,

Hier weer een berichtje uit Peru, waar het nog te koud is voor de tijd van het jaar. Verder leven we in een politieke crisis, want de president sloot het congres (tweede kamer) en in Peru hebben ze geen eerste kamer. Het congres had nog maar zeven procent vertrouwen van het volk. In het congres domineerde de corruptie en het werken voor eigen doeleinden. Op die manier verloren ze het vertrouwen van het volk.

De president kondigde nieuwe verkiezingen aan voor 26 januari 2020. Hij kan nu deze vier maanden per decreet regeren. Ja, de democratie is hier nog erg zwak. En helaas is het politiek bewustzijn bij de mensen erg laag, ze zijn niet geïnteresseerd. Ze hebben andere zaken om zich druk over te maken. De mensen zeggen: ze beloven voor de verkiezingen alles en na de verkiezingen blijft alles hetzelfde, en vergeten ze de armen in Lima. De mensen kiezen, althans in onze arme wijken, voor kandidaten die het meeste geld beloven. Meestal komen de kandidaten voor de verkiezingen met giften zoals een auto vol met kippen of kleding of andere producten. Ze komen een paar keer en op deze manier kopen ze de stemmen van armen. En mensen zeggen: beter een kip, want de beloften komen ze toch niet na. Hopelijk hebben ze geleerd van deze crisis dat juist stemmen toch wel erg belangrijk is.

De eetplaatsen.
De eetplaatsen zijn weer volop aan het werk na drie maand zonder producten te zijn geweest. Maar nu is er een centrale commissie van hulpverleners die de eetplaatsen aan het bezoeken zijn. Evenzo huis aan huisbezoeken om de bloedarmoede bij de arme bevolking tegen te gaan. Een deel van de families en vooral die uit de provincies komen en hier in de bergen zijn gaan wonen zien vaak hun kinderen dik worden, en dik betekent gezond. Helaas vergeten ze een gebalanceerd dieet met groente. Het probleem van de armoede is ook het ontbreken van kennis. Bloedarmoede kan fataal zijn voor de toekomst van kinderen.

In noord Lima waar we werken is een uitbarsting van tuberculose. Dus nu is hier een TBC bus en die gaat door de wijken, die is gratis en voor iedereen toegankelijk om zich te laten controleren. In de eetplaatsen zijn naast de gezondheidsprogramma’s nu ook politieke vormingsprogramma’s begonnen, zodat men bewust stemt 26 januari 2020.

Verder hebben we een grote groep moeders, die hebben al politieke scholing gehad en gaan nu een cursus volgen van anderhalf jaar. Hopelijk kunnen daar dan ook politieke leiders uit voortkomen die werken voor het belang van het land en de mensen, en niet voor hun eigen belang.

De bouw.
Het jeugdhuis waar we mee aan het bouwen waren is nu klaar, er ontbreekt nog een trap. De jongeren gaat het schilderen en verder organiseren zodat het gebruikt kan worden. Dank voor alle steun die ik mocht ontvangen, op deze manier konden we dit jeugdhuis bouwen.

Verder hebben we de grond in de bergen geëgaliseerd voor de bouw van de eetplaats “Nieuwe Generatie” in de wijk Collique. Deze wijk ligt in de bergen en dat is altijd moeilijk want er zijn geen normale wegen. We gaan ook een kindercrèche bouwen en het gemeenschapshuis uitbreiden, zodat naast de crèche ook kan worden vergaderd.

De toekomst.
En nu nog een kleine overweging wat betreft het gevaar dat dreigt voor toekomst, dat is dat een van grootste “levenslongen”, dat wil zeggen het oerwoud, de Amazone, in gevaar is door de machtige maffia. Peru heeft een geweldig Amazonedeel, zelfs nog delen waar nooit niemand is geweest. De mensen leven daar in harmonie met de natuur, het is een paradijs van dieren en vogels en nog steeds ontdekken ze nieuwe reptielen. Dit alles is in gevaar door de grote brandstichtingen, de geweldige boskappingen van eeuwenoude bomen en de goudzoekers die gebruik maken van giftige stoffen zoals kwik. Deze aarde is dan voor jaren niet meer te gebruiken en het ergste is dat de bewoners die daar eeuwen generaties woonden, worden gewoon met geweld en wapens verdreven door de maffia.

De afstanden zijn ontzettend groot dus weinig of geen controle en dit brengt andere problemen mee zoals kinderarbeid en gedwongen prostitutie. De meisjes worden vaak geronseld onder de belofte van werk en de reis is gratis. Zijn ze eenmaal daar worden alle documenten afgepakt, kunnen ze niet meer weg en worden ze de prostitutie ingeduwd. Hier geld de wet van de Selva, oftewel de wet van de sterkste. Hopelijk redden we deze “zieke wereld” voor de toekomstige generaties.

We zijn alweer aan het einde van 2019. We wensen allen een prettige kerst en een voorspoedig, gezond en gelukkig 2020.

Jan Brinkhof

Wilt U het goede werk van Jan Brinkhof steunen dan kunt U een bijdrage overmaken op rekeningnummer NL03RABO01462.03542 TNV. JW Brinkhof te Lettele.

J. Brinkhof, Aptd 0047, Comas  Lima 7,  Peru.

( Gerrie Lodeweges-Obdeijn )