KBO Ledenmiddag: met Joop Blaauw

KBO Ledenmiddag: met Joop Blaauw,oud huisarts in Bathmen.

Woensdag 7 november was er in zaal Spikker weer een ledenmiddag, die bezocht werd door 46 leden. Hierna werden onze overleden leden, Tonny Westerbeek- Koerkamp, Dine Daggenvoorde-

Oosterwijk en Anny Huis In 't Veld- Gr. Lipman herdacht. Na een mooi gedicht van Betty over herfst, gaf zij het woord aan Joop Blaauw.

Het thema van deze lezing was: "Hoe zorgelijk is de zorg." Nederland en nog vijf andere landen, behoren tot de besten van Europa in de gezondheidzorg.

Er is erg veel veranderd in de gezondheidzorg van de Prehistorie tot deze moderne tijd.
Ook velen hebben hier aan bijgedragen door nieuwe ontdekkingen zoals:
Van Leeuwenhoek: microscoop en bacteriën.
Pasteur: relatie bacteriën en ziekten.
Semmelweis: handen wassen, hygiëne erg belangrijk.
Mendel en Darwin: erfelijkheidsleer en evolutietheorie.
In 1929 heeft Fleming de penicilline ontdekt, dat was een hele verbetering.

De nieuwe ziektes van deze tijd zijn: diabetes, hiv en obesitas, wel de welvaart ziektes genoemd.

Joop Blaauw heeft ons laten raden wat er in zijn vroegere dokterskoffertje aan instrumenten zat en  waar ze voor gebruikt werden. De blauwe koffertjes van de huisartsenpost die ze nu gebruiken sluiten heel goed op elkaar aan bij de ambulance en het ziekenhuis. Daar zijn ze heel trots op, dat is nergens anders in Nederland. Dit is tot stand gekomen door de Huisartsen Coöperatie Deventer en Omstreken HCDO waar iedere huisarts bij aangesloten is, dat is uniek.

De studie voor Basisarts is 6 jaar en daarna nog 3 jaar voor Huisarts en om dat te blijven heb je in 5jaar 200 uren nascholing nodig. Joop Blauw zit in de Registratie commissie Geneeskunde Specialisten. Die commissie beoordeeld of een huisarts goed functioneert na klachten.

Na nog enkele vragen beantwoord te hebben, kreeg hij een zuivelmand aangeboden.

De volgende bijeenkomst is de Kerstmiddag, op maandag 17 december in zaal De Koerkamp.