Fietsposten-tocht raadsleden gemeente Deventer door Lettele

Op 4 september 2019 hebben de gemeente Deventer en Stichting Kostbaar Salland een fietsposten-tocht voor de raadsleden georganiseerd. De aftrap van het politieke seizoen had het thema Waarden van landschapselementen meegekregen. Ruim  50 deelnemers maakten een mooi fietsritje vanaf De Spil door het coulisselandschap van Lettele e.o.

Doel van de fietstocht was om het gemeentebestuur kennis te laten maken met landschapselementen, soorten en waarden ervan en hoe je daar door verschillende ogen naar kunt kijken. En daarbij werd de vraag neergelegd hoe je die landschapselementen op lange termijn kunt beheren.

De  5 groepen van 10-12 deelnemers fietsen een eigen route en elke groep fietste langs 3 posten. Bij één van die posten, het erf van Ad van Wijlen, stonden wij: de Stichting Ontwikkeling Landschap Okkenbroek Lettele. Daar hebben we aan de deelnemers de doelstellingen van ons project kunnen toelichten en ook direct ter plekke kunnen laten zien.

Andere posten waren onder andere  De melkbrouwerij (Rick Huis in ’t Veld), De dorpsbongerd (dorp Lettele) en Klein Swormink.

Reactie van de organisatie:
Na afloop van de excursie gisteren hoorde ik veel positieve signalen van de raadsleden: interessant, informatief, leuk, veel waardering voor de betrokkenheid van de deelnemende posten en de vele initiatieven waarmee zij kennis maakten. Diverse raadsleden lieten weten dat ze plekken hadden gezien, die ze nog niet kenden. Elke groep vulde gemotiveerd een schema in welke waarden zij hadden herkend van de bezochte landschapselementen. Burgemeester en wethouders spraken hun waardering uit.
Kortom: een zeer geslaagde excursie, die een goede basis heeft gelegd voor toekomstige gesprekken over de waarden van het landschap en het belang van aanleg, herstel en een langjarig beheer.

Stichting Ontwikkeling Landschap Okkenbroek Lettele