Excursie Eendenkooi op Landgoed De Oostermaet

Op za. 18 november a.s. om van 15.00 – 17.00 uur organiseert IJssellandschap een excursie onder leiding van landschapsbeheerder Gerben Visser, over Landgoed De Oostermaet in Lettele. Start parkeer- en picknickplaats aan de Oostermaatsdijk. Aanleiding voor de excursie zijn de recent afgeronde herstelwerkzaamheden aan de oude eendenkooi en het 750-jarige bestaan van IJssellandschap.

De Oostermaet is gesticht door Abraham Capadose. Hij kocht rond 1900 het gebied en richtte het in als jachtlandgoed met onder andere 2 jachthuizen en veel rododendrons waar het wild zich onder kon verschuilen. Jagers groeven een systeem van gracht en sloten met een open water om de eenden te kunnen lokken. Vanachter dichte groepjes sparren namen ze de eenden vervolgens ‘op de korrel’.

In de loop van de tijd is de eendenkooi helemaal dicht gegroeid. Gerben Visser; ‘Ik wist aanvankelijk niet eens dat we hem hadden, gelegen in een prachtig en rustig hoekje. In een mooie samenwerking met (internationale) vrijwilligers, jagers en scholieren is een mooie start gemaakt met het herstel. Er is nog werk te verzetten maar de kooi ligt inmiddels weer goed herkenbaar in het gebied.Tijdens de excursie zal het info-paneel bij de Eendenkooi worden onthuld en legt een plaatselijke jager uit hoe de kooi werd gebruikt. De excursie eindigt bij woonboerderij JP van de Bent waar u met een warm drankje nog wat na kunt praten.

Aanmelden via j.nieboer@ijssellandschap.nl graag onder vermelding van het aantal personen. Deelname is 5 euro per persoon.

IJssellandschap viert dit jaar haar 750 jarig jubileum. IJssellandschap beheert, ontwikkelt en beschermt 4000 hectare natuur- en cultuurgrond rond Deventer. Dit met hart voor het verleden, oor voor het heden en oog voor de toekomst. Zodat inwoners van stad én land er heerlijk kunnen blijven wonen, werken en recreëren. In het jubileumjaar trekt de Verhalenwagen over 6 landgoederen op zoek naar avonturen. Ga mee op ontdekkingsreis en volg de website en social media voor alle avonturen in 2017. www.ijssellandschap.nl/750

Meer informatie:
Jet Nieboer
Projectleider 750 / vrijwilligers / pr & communicatie

Haereweg 4
8121 PJ OLST
T: 0570- 63 59 55
M: 06- 30 33 55 88