Dorpsondersteuner Bathmen-Lettele Okkenbroek

De Dorpsondersteuner Bathmen - Lettele - Okkenbroek

Sinds 1 januari van dit jaar is Géke Veldwachter dorpsondersteuner voor Bathmen, Lettele en Okkenbroek. Daarbij richt zij zich in eerste instantie op ouderen. “Het is de bedoeling om ervoor te zorgen dat mensen langer zelfstandig en fijner thuis kunnen blijven wonen. Op den duur kijken we ook wat we voor jongeren kunnen betekenen.” Ze spreekt over ‘we’, want zij doet het niet alleen. “Ik wil niet alleen de sociale kaart kennen en alle activiteiten die er zijn, ik wil ook de mensen kennen en weten hoe de hazen lopen. Dan kunnen we van één plus één drie maken. Dan kan ik mogelijkheden zien en verbindingen leggen, dan weet ik bij wie ik kan aankloppen.”

Géke is al sinds de oprichting betrokken bij het Bathmens Contactteam. Ze weet heel goed hoe ze met vertrouwelijke informatie om moet gaan. Onder een simpele hulpvraag als vervoer naar het ziekenhuis of een boodschapje doen ligt soms ook, en steeds vaker, diepe eenzaamheid. Die los je niet op met een taxiritje of een halfje bruin. Lettele en Okkenbroek hadden precies dezelfde ervaring met hun Vrijwilligersknooppunt en waren al ver met de uitwerking van een plan om dit probleem bij de horens te vatten. De drie dorpen hebben dit in werkgroepverband verder uitgewerkt tot een plan voor een dorpsondersteuner, een plan dat door de Gemeente Deventer meteen is omarmd. Daarop is de stichting NOBeL in het leven geroepen, dat staat voor Noaberschap Okkenbroek, Bathmen en Lettele. Het bestuur van de stichting wordt gevormd door Joop Blaauw, Berti Wagenvoort, Fien Kleine Koerkamp, Theo Overduin, Christian Selk, en Lena Bielderman. De dorpsondersteuner is in dienst van deze stichting. Een al eerder opgerichte klankbordgroep van ouderen zal goede dienst doen door feedback te geven en misschien ook advies te geven.

Géke houdt kantoor aan haar eigen keukentafel. “Zoveel zal ik hier niet zitten, ik ben veel op pad. Nu ben ik bezig met de website maar laatst liep ik met Fien Klein Koerkamp door Lettele en hebben we van alles besproken. Volgende week ga ik naar de Lettelese Revue!  Leuk hoor, zo leer ik de andere twee dorpen ook van binnenuit kennen. Verenigingen zitten soms te springen om vrijwilligers, dat kunnen ook ouderen zijn. Op den duur willen we ook kijken wat we voor jongeren kunnen betekenen. Dat kan ook zo maar verrassende verbindingen opleveren.” De ouderen staan voorop, maar ze vat haar rol breed op. “Als er meer huizen worden gebouwd en er komen nieuwe mensen in het dorp, dan wil ik die ook erbij betrekken. Ik vind het superleuk dat ik deze baan heb en dat ik er zelf invulling aan mag geven.”

Voor het Bathmens Contactteam verandert er in de praktijk niets, Géke zal er in haar rol als dorpsondersteuner nauw contact mee houden. Vragen die duidelijk zorg gerelateerd zijn worden meteen doorgespeeld aan de professionele instanties, want het is belangrijk dat een probleem op de juiste plaats en door de juiste deskundigen wordt opgepakt. Ben je op zoek naar activiteiten en zoek je contact met anderen en weet je niet waar je moet zijn, wil je iemand die even met je meedenkt, maak je je zorgen om jezelf of om je buurman: blijf er niet mee rondlopen en bel, mail of app de dorpsondersteuner. Of spreek haar in levende lijve aan, de kans is groot dat je haar her en der tegenkomt!

geke@dedorpsondersteuner.nl

Tel. 0570 54 3020