Brieven schijven voor Amnesty International

Amnesty International is een organisatie die over de hele wereld opkomt voor mensenrechten.

Wereldwijd bestoken talloze brievenschrijvers de regering van een land en vragen om informatie over gevangenen of om hun vrijlating. Amnesty heeft berekend dat een op de drie gevangenen waarvoor zij actie voert, voortijdig wordt vrijgelaten. Waarschijnlijk zijn dat er nog meer, maar dat is moeilijk te bewijzen!!

Erkin Musaev (Oezbekistan) is iemand waarvoor in 2014 een schrijfmarathon is gehouden. Hij werd (in 2006) beschuldigd van spionage. Na langdurige martelingen “bekende” hij uiteindelijk en werd veroordeeld tot 20 jaar strafkamp. Op 10 augustus 2017 werd hij in opdracht van de president van Oezbekistan vrijgelaten. In een dankbrief aan Amnesty schreef hij het volgende;

“Ik wil mijn diepste dankbaarheid overbrengen aan alle Amnesty-activisten en iedereen die mij en mijn familie in deze moeilijke tijd hebben gesteund. Hoewel de autoriteiten tot mijn frustratie weigerden mij de solidariteitsbrieven te geven, veranderde de houding van de leiding van het kamp waar ik zat. Met name de werknemers van het kamp behandelden me beter en ik kreeg veel minder zwaar werk te doen. Jullie hebben hoop gegeven aan iedereen in het kamp. Dit is niet alleen mijn overwinning, maar ook die van iedereen die ten onrechte is gestraft.”

Musaev (1967, vader van twee kinderen) werkte voor het Oezbeekse ministerie van Defensie. In 2004 stapte hij over naar het Partnership for Peace-programma van de NAVO en daarna naar het VN-Ontwikkelingsprogramma UNDP. In 2006 kregen veel NAVO- en VN-medewerkers in Oezbekistan lange gevangenisstraffen op beschuldiging van fraude, verraad en machtsmisbruik. Dit na internationale kritiek op Oezbeeks overheidsingrijpen bij een demonstratie waarbij honderden doden vielen.

In Lettele schrijven al jaren mensen brieven voor Amnesty. Hoe gaat dit in zijn werk? Er wordt 10 keer per jaar geschreven. In de maanden juli en augustus niet. De schrijfkosten zijn € 1,30 per brief. Schrijft u 1 brief dan betaalt u 10 x € 1,30 oftewel € 13,-- per jaar. Voor 2 brieven is dat € 26,-- enz. enz. U krijgt de voorbeeldbrieven per mail. In januari ontvangt u alle enveloppen en postzegels voor het hele jaar 2018.

Dus wilt u briefschrijver worden of willen mensen die nu al schrijven, meer of minder brieven gaan schrijven, dan kunt u dat voor 1 januari a.s. doorgeven aan Maria Aarnink, tel; 551349 of mariaaarnink@live.nl.

Begin januari worden de enveloppen en postzegels bij u thuis bezorgd en wordt meteen het geld voor 2018 opgehaald.

Amnesty International wenst u fijne feestdagen, een goed en gezond 2018 waar iedereen in vrede kan leven!!