Brief van Jan Brinkhof

April 2019

Beste mensen,

Weer eens een groet uit Peru, waar de zon de 30 graden passeerde en de temperatuur nog stijgend is. Het is extra heet, gevolgen van deze hitte zijn veel urenlange regen en stortregens in de provincie Lima, in de bergen. Er scheuren stukken van de berg af. Deze massa neemt ontzettend grote stukken steen mee en komen met veel geweld naar beneden. Het neemt alles mee wat ze tegen komt, bomen, bruggen en huizen. Ze zetten hele dorpen onder de modder. Als deze massa opdroogt wordt het keihard. Dit brengt grote ellende en verdriet met zich mee. Meer dan 20 mensen verloren hun leven. En veel families verloren alles wat ze hebben. En dan het grote verlies van de landbouw en de fruitteelt. Gevolg daar van is dat de voedselprijzen in Lima stijgen. Niemand twijfelt hier dat de oorzaak het over verwarmen van de wereld is. Is dit nog te stuiten? Heel Peru lijdt onder deze ellende. Het is een grote economische ramp voor het land.

De eetplaatsen in Lima functioneren nog steeds. Maar vanaf Oktober 2018 zonder steun van levensmiddelen en geld van de overheid. Men zei dat de oorzaak is dat de producten duurder zijn dan voorzien, maar waarschijnlijk is het geld gebruikt voor de propaganda voor de burgemeesters verkiezingen in Oktober 2018. We hebben nu wel een burgemeester die, tot op heden, niet corrupt is.

Met vertegenwoordigers van de gemeente, de staat ( via de vrouwelijke minister), de eetplaatsen en gezondheidszorg vormden we een commissie om de begroting voor 2019 vast te stellen voor eetplaatsen en bestrijding van TBC. TBC neemt helaas nog steeds toe. Maar zoals het lijkt gaan dit jaar de producten en gelden naar de noodgebieden in Noord en Zuid Peru. Velen verloren daar alles door de overstromingen. De eetplaatsen blijven koken maar het eten is duurder. Er zijn families die zich terugtrekken en zeggen dat zelf goedkoper kunnen koken. Maar is dit ook gezond?

Verder strijden de eetplaatsen voor 2 punten buiten de andere programma’s. Ten eerste, de strijd aangaan met bloedarmoede bij kinderen. Dit is erg toegenomen. Verpleegkundigen gaan huis aan huis voor controle. Dit is veel werk. Vaak is de oorzaak niet gezond en onregelmatig eten.

Ten tweede, de strijd tegen het ‘machisme’ (de man domineert de vrouw). Maar door de voortgaande emancipatie van de vrouw laat zij zich niet meer domineren, slaan of psychologisch mishandelen. Dus de mannen verliezen de controle. Er zijn meer dan 20 vrouwen vermoord in de eerste 2 maanden van dit jaar. De meesten weren vermoord met een keukenmes en anderen met benzine overgoten en in brand gestoken. Weer andere werden neergeschoten. Dit gebeurt meestal in het bijzijn van hun kinderen. Dit is een drama. Ze verliezen moeder, vader gaat naar de gevangenis. De kinderen worden wel goed opgevangen in speciale centrums of bij familie. Dit alles onder controle en met steun van de staat. Maar het blijft een trauma voor het kind. Verder de vrouwen die het geweld overleefden en zijn gered in het ziekenhuis, zij doen aangifte, de regering probeert via de vrouwelijke minister de vrouwen tehelpen. De strijd zal nog wel even duren maar er is een goed begin.

Verder zijn we ook gewoon aan het bouwen, een kindercrèche, en een vormingscentrum in de bergen. We zijn ook nog bezig 2 trappen aan te leggen.

Dank aan ieder die mij steunde en nog steunt met een bijdrage. Ik vind het prachtig dat de eerst gebouwde eetplaats uit 1984, nog volop functioneert. Er is nu ook een kindercrèche bij gebouwd. Nogmaals dank en veel liefs. Jan Brinkhof.

Wilt U het goede werk van Jan Brinkhof steunen dan kunt U een bijdrage overmaken op rekeningnummer NL03RABO01462.03542 TNV. JW Brinkhof te Lettele.

J. Brinkhof,  Aptd 0047,  Comas  Lima 7,  Peru.

( Gerrie Lodeweges-Obdeijn )