Brief Jan Brinkhof december 2022

Beste mensen,

Groeten uit Peru waar de Covid ook is teruggedrongen, de mondkapjes mogen weer af. Alleen nog bij grote bijeenkomsten. Op het platteland zijn nog zieken en zelfs doden door Covid.

We hopen dat het met jullie in Lettele ook goed is.

De oorlog houdt ons wel bezig, en duwt ons even weer in de realiteit, dat er zo iets kan veranderen.

De eetplaatsen functioneren goed en met trots kan ik schrijven dat  4 eetplaats voorvrouwen zijn gekozen in de gemeenteraad, dus ze hebben nu een stem.  De 3500 eetplaatsen functioneren goed, maar sommigen hebben nog weinig ervaring, vooral op het gebied van gezond koken. De TBC neemt weer toe.

Zelf werk ik weer normaal na de Corona, maar ik merk wel dat ik ouder wordt, maar ik heb geen klagen.

In Peru werkt 80% van de bevolking informeel, zonder contract. De regering en het congres is een chaos, ze vechten allemaal voor zichzelf en hun eigenbelang. . Dit maakt de situatie erg kritiek op het moment. Hopelijk stappen beiden op en komen er nieuwe verkiezingen.  > huidige toestand na het schrijven van de brief is dat President Castillo is gearresteerd vanwege zijn mislukte poging het congres te ontbinden. Castillo ( die geen vuist kon maken tegen de corruptie van het congres ) is van boeren komaf en sinds zijn aantreden tegengewerkt door het elitaire, corrupte congres. Demonstranten willen nu vervroegde verkiezingen, maar het parlement heeft tegen gestemd. Orde troepen treden hardhandig op tegen de demonstranten. De politiek impasse is compleet. Er zijn bezettingen, stakingen  en betogingen.  Vele toeristen zitten vast in het binnenland in Cuzco. <

In de arme wijken van Lima, Comas, is er vooral veel geweld en drugs criminaliteit. Dagelijks moorden want Peru en Ecuador Zijn de grote uitvoerlanden van drugs naar Europa op dit moment. Dit is mogelijk vanwege de corruptie bij de douane, het gaat om miljoenen.

Wat de natuurgebieden betreft heeft Peru 53% van de sneeuw en de gletsjers verloren, hoe zal dat moeten over 30 jaar? Dat is een groot probleem en beïnvloedt het hele land en zijn bewoners in de toekomst.

Lieve mensen, prettige feestdagen en gezond blijven in 2023, vele groeten van Jan Brinkhof.

Wilt u het goede werk van Jan Brinkhof in Lima, Peru steunen dan kunt U een bijdrage overmaken naar rekeningnummer NL03RABO01462.03542 tnv. JW Brinkhof te Lettele.

Brinkhof, Aptd 0047, Comas, Lima 7, Peru. ( Gerrie Lodeweges – Obdeijn )