Tekst bij kranslegging dodenherdenking 4 mei 2021

‘Na 75 jaar vrijheid’, dat is het jaarthema van de dodenherdenking 2021. In 2019 bereidden we ons voor op een grootse viering van 75 jaar vrijheid in ons land, maar wie had gedacht dat we zelf aan den lijve zouden ondervinden dat onze vrijheid beperkt zou worden. Voor het eerst ná de Tweede Wereldoorlog kregen we er zelf mee te maken, een lockdown, niet zo maar ergens naar toe kunnen en zelfs een avondklok. Maar geen onderdrukking, wel verzet. Wel doden, maar niet door grenzeloos geweld. Wel verlangen naar een moment dat het over is, maar niet hoeven wachten op vredesonderhandelingen. Wel koffie to go, maar geen honger. En voor ons hier aanwezig de eerste keer dat we hebben ervaren hoe het is om een stukje van je vrijheid in te leveren.

En ook vanwege corona zijn we hier nu nog weer in een kleine groep bijeen, want we willen blijven herdenken. We willen ons samen blijven herinneren hoe anderen voor onze vrijheid hebben gevochten. De doden herdenken van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogen en geweld die daarna en nog altijd plaatsvinden. In het bijzonder staan we stil bij de 3 Canadezen die in Lettele zijn omgekomen. Hun namen zijn vereeuwigd in een plaquette hier bij het monument. Ook vandaag noemen we ze bij naam: Micholsky, Winter, Miller. Ook noemen we Albert Goebel, de Canadese veteraan die Lettele tot op hoge leeftijd heeft kunnen bezoeken. Hij overleefde de Tweede Wereldoorlog en stierf in 2020 aan corona.

Wij leggen nu samen hier de kransen. Namens de gemeente en namens onze gemeenschap, de inwoners van Lettele. We doen dat in het vertrouwen dat veel Lettelenaren straks ons voor beeld volgen en bloemen komen leggen. En het beste wat we samen kunnen doen is - passend bij het tijdsbeeld -  hen een ‘kopje koffie to go’ aanbieden.

Voordat we overgaan tot de kranslegging wil ik een gedicht voordragen:

Alle dingen onder de hemel
hebben hun tijd en alles heeft zijn uur.
Er is een tijd van leven en sterven
een tijd van doden en een tijd van genezen.

Een tijd van planten een tijd van ontwortelen
een tijd van breken, een tijd van bouwen
een tijd van schreien, een tijd van lachen,
een tijd van rouwen, een tijd van dansen.

Een tijd om stenen weg te werpen
een tijd om stenen bijeen te rapen,
een tijd van omhelzen, een tijd van onthouding,
een tijd van zoeken, een tijd van verliezen.

Een tijd van bewaren, een tijd van wegdoen,
een tijd van zwijgen, een tijd van spreken,
Een tijd van liefde, een tijd van haat,
een tijd van oorlog een tijd van vrede.