Stoelendans

Ter ere van het 100 jarig bestaan van de Stichting Evenementen Commissie Lettele (SECL)
werd op vrijdag 6 augustus 1999, een jaar later dan de bedoeling was, het beeld
‘De Stoelendans’ onthuld. Dit bronzen sculptuur is gemaakt door Judith van Westreenen en stelt twee personen voor die met elkaar ‘vechten’ om de laatst overgebleven stoel.

De stoelendans heeft sinds 1898, het oprichtingsjaar van de Oranjecommissie en daarmee de voorloper van de SECL, onderdeel uitgemaakt van het dorpsfeest in Lettele. Er is altijd een dames en mannen ronde, waarbij de ene keer de heren als ‘stoel’ fungeren en bij de mannen ronde de dames. Zie ook: https://nl.wikipedia.org/wiki/Stoelendans
Werd het aanvankelijk nog school- en volksfeest genoemd, nu staat het feest bekend als de ‘Lettelse Karmse’. Van vrijdagmiddag tot zondagavond in het eerste volle weekend van augustus loopt het hele dorp hiervoor uit en treffen ook oud-Lettelenaren elkaar.

Naast de stoelendans zijn er door de jaren heen diverse spellen geweest, waar zowel de deelnemers als de toeschouwers zich mee vermaakten. Eén van de hoogtepunten is nog steeds het vogelschieten.

 

Lettelenaar van het jaar

Op de rugleuning van het bankje zijn een aantal naamplaatjes aangebracht met de namen van ‘de Lettelenaar van het jaar’. Deze erkenning wordt uitgereikt aan een Lettelenaar die met zijn/haar inzet veel voor het dorp heeft betekend. Voor deze titel komen zeer veel mensen in aanmerking: de inzet van vrijwilligers in Lettele is enorm. Kandidaten kunnen genomineerd worden en ‘de Lettelenaar van het jaar’ wordt tijdens de Lettelse Karmse bekend gemaakt.

Auteur: José Disselhorst

[ninja_form id=23]