Historie Café Spikker

Café Spikker, Voorheen Café Kerkzicht

Op deze locatie is in 1842 een boerderij gebouwd , behalve de kapel was er nog geen bebouwing in Lettele. De boerderij is gebouwd in opdracht van Adam IJssel de Schepper en werd de eerste periode verhuurd. Op 26-09-1850 trouwt Janna Wichink met Jan Spikker. Janna Wichink en familie woonden toen al op de boerderij en Jan Spikker was er knecht. De naam Wichinksweg vindt hierin zijn oorsprong. Uit een kasboek blijkt dat er in 1886 Stoelen en tafels zijn aangekocht, waar er de koffiekamer mee ingericht werd, zodat kerkgangers na de kerkdienst er eerst een kop koffie konden drinken voor ze weer huiswaarts gingen. Ook kon men er zijn paard stallen.

 

In 1890 is Adam IJssel de Schepper overleden. Het RK kerkbestuur heeft in 1899 boerderij Kerkzicht gekocht uit de boedel van Erven Adam IJssel de Schepper. Totaal met + 14 ha. grond. Met de koop door de kerk werd voorkomen dat er ongewenste bewoners kwamen.
In 1917 vraagt Hendrikus Spikker de eerste vergunning aan op basis van de drankwet. Deze wordt hem verleend voor den verkoop van sterke drank , in het klein in de voorkamer en keuken van het perceel. Naast het werk op de boerderij en in het café had Hendrikus Spikker ook nog de functie van klokkenluider, koetsier van de pastoor en doodgraver.
Rond 1932 werd de eerste revue van Lettele gespeeld, waarschijnlijk op de deel. Dit was het moment voor de doorstart naar café Kerkzicht (Spikker). De café functie begon een steeds grotere rol te spelen.
Begin jaren 1960 hebben Jens en Dinie het geheel over genomen en hebben de boerderij/Café gekocht van het Kerkbestuur en werden dus ook de eigenaar. De Boerderij werd afgebroken en vervangen door een zaal met een toneelpodium.

Nog steeds is Café Spikker de thuishaven voor de Lettelse Revue. De opgerichte voetbal vereniging speelde de eerste wedstrijden op het weiland van Groot Koerkamp, tegenover Spikker. Echter, wassen deed men bij Spikker onder de pomp op de deel. En later in de kelder onder het toneel. Met de komst van het sportcomplex de Spil kwam hierin 1976 een einde aan.

Auteur: Henk Haverkamp

[ninja_form id=25]