Een nieuwe stap in het behoud van het Sallandse landschap

Donderdag 26 september 2019 was het eindelijk zover. Na ruim drie jaar voorbereiding hebben wij als Stichting Ontwikkeling Landschap Okkenbroek Lettele (kortweg Stichting OL2) het contract getekend met Stichting Kostbaar Salland. Daarmee komt er geld ter beschikking die OL2 kan inzetten voor het behoud van karakteristiek Sallands landschap dat eigendom is van de deelnemers. Met dit geld kan eerst eventueel een landschapselement worden hersteld en is daarna financiering van het onderhoud voor 21 jaar gegarandeerd.

In de gezellige keuken van Elleke en Hans Brinkman-Möller in Okkenbroek ondertekenden eerst Elleke en Pedro Aarnink namens Stichting OL2 het contract met Stichting SKS. Daarna was het de beurt aan 10 individuele deelnemers om hun overeenkomst te tekenen met Stichting OL2.

Nu kunnen wij  op 10 plekken de afgesproken werkzaamheden te starten.

De werkzaamheden kunnen worden uitbesteed aan professionals. Maar veel werkzaamheden kunnen ook in eigen beheer worden uitgevoerd, door de eigenaar zelf of in samenwerking met vrijwilligers. Als je zin hebt om op een of meer dagen mee te helpen met het onderhoud van het landschap, lekker even fysiek buiten bezig, dan horen wij dat graag van je.

Hiermee is het voorbereidende werk van Stichting OL2 niet afgerond. Er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Met een aantal landeigenaren zijn we al uitgebreid in gesprek over hun mogelijke bijdrage.

Zo kunnen we samen bereiken dat het prachtige Sallandse landschap behouden blijft voor ons als bewoners en voor alle mensen die hier van de natuur komen genieten.

Theo Hoge, bestuurslid OL2