Brief Jan Brinkhof
Eind Maart 2017
Beste Mensen,
Weer een groet uit Peru, waar het erg heet is. De herfst is er wel maar de temperatuur is zomers. In maart beleefden we een ramp. Het zeewater is zeker 5 graden te warm en in het noorden van Peru zelfs 10 graden te warm. Deze verhoging van de temperatuur, brengt veel regen in de bergen van Peru, en dit zijn tropische regens, die duren 7 en zelfs 10 uur. De meren in en tussen de bergen raken vol en dan komt het water naar beneden met een geweldige snelheid. Dit neemt alles mee wat ze tegenkomt, bomen, huisjes, 159 bruggen zijn vernield. Waarvan 3 in Lima.
Hele dorpen liggen nu in het water omdat men vaak bouwde beneden aan de bergen waar ze de grond konden bewerken. Deze grond is rijk en brengt veel op aan fruit, mais enz. In sommige dorpen zijn de huizen bedolven onder de “lodo”, dit is een soort taaie klei als cement.
De oververwarming van de zee, zou komen van de opwarming van de aarde. De toekomst zal uitwijzen of dat zo is, of het is het eenmalig? Als gevolg hiervan is er een enorme solidariteit ontstaan, ongelooflijk iedereen geeft en/of helpt op vrijwillige basis. Bijvoorbeeld onze eetplaatsen koken en de gemeente brengt het naar de overstroomde gebieden. Er zijn ook eetplaatsen overgebracht naar deze gebieden.
Je begrijpt de wegen in de bergen zijn totaal vernield en de grote centrale wegen naar het noorden en het centrum van het land zijn slecht begaanbaar en vaak afgesloten. Er komt dan weer zo’n massa “huaico” modder naar beneden. Deze komt onverwachts. Lima zelf heeft 3 bruggen in de vernieling en enige keren ging de rivier buiten de oevers. Maar het werd snel opgelost.
Het probleem is het drinkwater, hoe dit te zuiveren? Dit moet zo snel mogelijk, maar als het water meer klei bevat heeft het een langer proces nodig. Je begrijpt de ellende zonder water…. bij een temperatuur van 30 graden of meer. We hopen dat de temperatuur van het water daalt en dan houd de regen op. Nooit eerder maakten de Peruanen dit mee. Gelukkig is het dodental tot heden toe 85. Ook de buurlanden helpen.
En nu lazen we dat rechts in Nederland sterker is geworden, dus weinig verschil tussen Rutte en Wilders. Hopelijk blijft Europa één.
En wat deden we in 2016 in Peru?
Er werden in 2016 enige trappen hoog de bergen in gelegd, en dat is ook gepland voor 2017. Verder bouwden we een eetplaats en een jeugdcentrum waar we de jeugd opvangen. Onder de jeugd komt veel geweld voor, vooral onder de minderjarigen. Zij overvallen je en bij verzet krijg je de kogel, wreed maar zo is het. De regering en de kerken riepen ons op om alle aandacht te schenken aan de jeugd. Via dit schrijven danken we iedereen die ons steunden in 2016, heel veel dank ook namens de mensen hier. De Peruanen zeggen altijd “God moge je zegenen”.
En wat doen we in 2017? We zijn begonnen met het leggen van een cementen vloer en daarop zetten we een houten schooltje voor de kinderen tussen 3 en 6 jaar, in de bergen. Daarna gaan we nog twee trappen leggen, we zullen zien hoe ver we komen. Ook kochten we 100 stoelen voor een dorp in de “Selva” of wel oerwoud. De stoelen zijn voor de school, waar we ook een muur zetten zodat ze de school kunnen afsluiten. En ook hopen we dit jaar hun een project te geven zodat ze de kinderen ook via visuele middelen kunnen vormen.
En twee families helpen we, want hun huizen branden af, en dat is hier elk jaar wel, dat enige houten huizen in vlammen opgaan, meestal door kortsluiting. Lima is kurkdroog, dus er is vaak niets te redden van de kleine huisjes.
Er is een groep moeders gevormd in de eetplaatsen, ze zijn bezig een project op te zetten om vorming en begeleiding te geven aan de families die uit de provincies en het oerwoud komen. Zij vestigen zich steeds hoger in de bergen. Voor mij is het steeds moeilijker om naar boven te klauteren, al hoewel de trappen voor de families en mij een verlichting zijn.
En ik ga nu eindigen met de conclusie in de krant van vandaag maart 2017: “De opwarming van de aarde heeft ons verwelkomd” met grote ramp in Peru.
Groeten van Jan Brinkhof uit Lima Peru.
Gezien onderstaand bericht zal het van kwaad tot erger gaan in Peru. Naast alle armoede, geweld en uitzichtloosheid ook nog twee keer per jaar een natuurramp verwerken. Laten we Jan Brinkhof helpen het leed voor sommigen te verzachten. Het geld gaat rechtstreeks naar de in nood verkerende gezinnen.
Wilt U het goede werk van Pater Jan Brinkhof steunen dan kunt U een bijdrage overmaken op rekeningnummer NL03RABO01462.03542 tnv. JW Brinkhof te Lettele.
J. Brinkhof
Aptd 0047 Comas
Lima 7 Peru.Bericht van Nu.nl dd 28 april 2017.
De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) denkt dat er een kans van 50 tot 60 procent is dat het klimaatfenomeen El Niño dit jaar terugkeert. El Niño leidt tot overstromingen en droogte in grote delen van de wereld.
Twee maanden geleden zei het instituut van de Verenigde Naties nog dat de kans op een terugkeer dit jaar kleiner was. "De temperatuur van het zeewater in het verre oostelijke deel van de Stille Oceaan is gestegen met 2 graden of meer dan gebruikelijk is in februari en maart", aldus het rapport van de WMO.
De temperatuurstijging leidt nu al tot hevige regenval op de Galapagos Eilanden en langs delen van de kust van Ecuador en Peru.
De laatste El Niño was in het jaar 2015-2016. Volgens de WMO was die de krachtigste aller tijden. El Niño wordt in verband gebracht met de droogte en de hongersnood in grote delen van Afrika en de verspreiding van het zikavirus in delen van Zuid-Amerika.
Het is volgens de WMO lastig te voorspellen wat de impact gaat zijn van een eventuele El Niño dit jaar.
Jan heeft veel krantenknipsels meegestuurd, voor wie interesse heeft. Groetjes Gerrie Lodeweges.