ZijActief, Verslagen

Verslag van de bijeenkomst op donderdag 22 maart 2018

Opening door Miranda Zandbelt( Dinie W . Is ziek)
Ze heet ons van harte welkom in de Serre van De Koerkamp en in bijzonder de heer Henk van Baalen uit Deventer, die voor ons een lezing gaat houden over zijn nieuwe boek Beeldschoon Deventer over 1250 jaar Deventer, dit jaar het jubileum jaar. De heer van Baalen heeft ruim 30 boeken geschreven over Deventer en haar omgeving, ook wandelgidsen.
Hij is trouw ambtenaar en ook stadsgids.

Miranda leest een toepasselijk gedicht voor van Heleen Bosma uit Deventer.

Als bij het verschijnen van de eerste zonnestraal met het licht mee rent
Van oost naar west, van weilanden van Loo naar verbaasde reeën tussen Rododendrons op ´t Oostermaet, als je knipoogt naar de slaperige luiken van  De grote Brander, waadt door de glanzende dauw in de Gooiermars, naar het Gooierpark waar de hangbrug zich klaarmaakt voor de kinderen van de dag, als je baadt in de spiegeling van de Douwelerkolk, springt over de kikkers in de zandwetering, als je  de namen laat smaken van de tandjesgras, tormentil, klokjesgentiaan op de aardbeivlinder boven  het Wechlerveld, als je een tel neerstrijkt op het Molenbeltse bankje in de tuin van iedereen.
Aanklopt bij de bonte spechten op de oude begraafplaats , meedeint met Springer door het Rijsterborgherpark, als je zwaait naar de gierzwaluw,
Onder de dakgoot van het ouste stenenhuis, omhoog kijkt naar de Lebuinus die zich uitrekt in de morgen, als je naast de dijk de nachtvlinders,
Aflost bij bedwelmende kamperfoelie, sluipend uitkijkt naar de bevers in de Randerwaarden, als je van oost naar west merent met het licht tot je aan de IJssel oog in oog staat met een schitterende libelle, kan je in Deventer Hemelsbreed 1 minuut en 6 seconden de eerste zonnestraal vergezellen.

Henk attendeerde ons als we door de mooie oude straten door Deventer lopen, zoals het Bergkwartier en Noorderberg moeten we omhoog kijken,om daar zulke indrukwekkende afbeeldingen te zien.

Om 1250 jaar terug te gaan komen we bij Lebuinus, de missionaris die via Wilp in Deventer kwam.
De Lebuinus Kerk en de spreuk op de toren Vide Deo, vertrouw op God.
Op de hekken van de Groene Begraaf plaats staan de tekens van begin en einde. Veel mensen liggen daar begraven die aan de Spaanse griep zijn overleden.

Het gebouw Aidwarta met nog Ellen uit de 2de wereld oorlog. De Assenstraat met de vele afbeeldingen. Begijnen straat met het vroegere nonnen gasthuis St. Elisabeth Ziekenhuis het Jurrien Gasthuis. De beelden hierbij geven de geschiedenis weer.

De geulen langs de IJssel, ruimte voor de rivier. de afbeelding van de rechtervoorde duidt hier op.

De vorige eeuw zijn er in Deventer gelukkig mensen geweest die het Noorderbergkwartier en het Bergkwartier hebben kunnen behouden als oude stads delen en dat gerestaureerd hebben. Ze hebben daar de Europaprijs voor gekregen . Maar ook heel veelpanden zijn verdwenen zoals de oude rijwielstalling op Brink 16   en pas nog VD, maar door er nu nieuwe zaken in zitten is de gevel mooi gerestaureerd.  Magazijn de Zon

Het landbouwertje  herinnert ons aan de Tropische landbouwschool die in 1912 in Deventer is gesticht.

Rotaryclub heeft van 10 bijzondere gebouwen een miniatuur gemaakt en geplaatst bij  die gebouwen in Deventer o.a de bergkerk , blinden en slechte zienden kunnen hierbij voelen hoe het gebouw er uit ziet.

De stadspomp op de Brink en het grote  beeld Albert Schweitzer, Arts in Lambarene in Zwitserland en in Nederland speelde hij vaak orgel in de Lebuinuskerk .

De Nijverheid bij de Brabantsewaag, de Deventer Koek.  Het Landhuis, oude politiebureu, nu trouwlocatie en opgenomen in het nieuwe stadhuis,. De meisje HBS aan de Hofstraat. Grote en Kleine Poot, Lamme Diezeplein met nu het Geert Groote Huis, Deventer kende vroeger 5 kloosters Broerders en Zusters van het Gemeene Leven. De Joodse gemeente in de Lange Bisschopstraat en later de Synagoge aan de Golstraat. Sanne Terlouw, dochter van JanTerlouw , is actief in de Joodse gemeenschap in Deventer.  Er waren in het verleden boerderijen in de stad, de groente boer in het Bergkwartier en de wortelboer in de Walstraat

De Boreel kazerne met vroeger de Huzaren van de Boreel met hun paarden, Atheneum/Stadsbibliotheek in het  Klooster.

Dickens dat jaarlijks in december weer tot leven komt in het Bergkwartier.

Het Twento monument gedenkt de omgekomen mensen op 9/10 april in 1945.

President Stein uit Zuid Afrika en nog vele beelden in het Rijstenborgerpark met de Stier .

Henk vertelde boeiend met de nodige anekdotes en de vele ervaring die hij heeft door de vele gespreken met Deventernaren.

Het is alelmaal te veel om het hier te beschrijven. Het boek was bij hem te koop voor € 20,00.
Misschien is het wel aardig om samen een stadswandeling te doen en deze beelden te bekijken.

Mededelingen: Op donderdag 19 april komt Paulien Bos  haar ervaring vertellen over haar werk op St Maarten na de verwoesting  van de orkaan Irma,

Lettele, 2 april 2018 Diny Meijerink

Bezoek Kennis Centrum Oncologie 1-3-2018

Op donderdag 1 maart 2018 gingen we met 25 dames naar het KCO aan de  Brederodelaan 41 in Deventer . We werden daar hartelijk ontvangen door aardige dames, zelfs door een zus van Mery Oosterwijk –Aarnink  Met koffie/thee  met cake . Het Centrum wordt volledig gedraaid door vrijwilligers, waaronder 2 heren, die vele klussen klaren. Het gebouw was eerst een locatie voor speciaal onderwijs, Het Lantaarntje, Het gebouw is door vele vrijwilligers mooi geverfd en kleurrijk in gericht met mooi meubilair en schilderijen.  Het gaf ons een  warm welkom en gezellige indruk.

Na de koffie gaf mevrouw Jacqueline Smetsers een inleiding wat de taak is van het KCO.
Kennis Centrum Oncologie, Hulpverlener bij Kanker.
Wat komt er op je af als je de diagnose kanker krijg.
Via een beamer presentatie liet ze zien wat het KCO te bieden heeft.

1.       Voorlichting en informatie
2.       Behandeling en Begeleiding
3.       Service en voorzieningen

Ze beantwoordde duidelijk onze vragen. We krijgen deze informatie in een folder mee.

Na weer een kopje Koffie/thee zijn we in 3 groepen op excursie gegaan in het Centrum. Het gaf ons een indruk van de vele mogelijkheden en taken die het KCO aanbiedt.

Ruimtes voor Fysiotherapie , Massage, gespreksruimtes , een speciale huiskamer voor kinderen waarvan een van de ouders  kanker heeft en begeleid kunnen worden door speciale coaches. Zelfs creatieve  kamers voor mensen die een behandelingstraject in gaan. Je zag daar mooie kunstwerken.

We kregen informatie  van Helma over Breast&Style Speciaal voor vrouwen na de behandeling van borstkanker. Ze toonde ons verschillende borstprotheses en zelfs een gebreide prothese met fiberfill, die is heel licht en je toch na een borstamputatie een passende oplossing biedt.

Helma en haar dochter Stéfanie hebben al 5 jaar een Webwinkel  www.breaststyle.nl  en beginnen in maart 2018 in het KCO een eigen winkel, waar je ze kunnen helpen de juiste prothese producten om je een stukje zekerheid te bieden.  Zo is er ook een winkel  in het KCO van Marian, Specialiste in haarwerken,pruiken Marian biedt een ruime collectie en geeft persoonlijk draagadvies, je kunt er ook, mutsjes, turbans sjaals en petten uitproberen om te ervaren wat voor jou het meest passend en prettigst is. Meer info op haar site www.hairidentity.nl

Thuiszorg: Beter Thuis Wonen heeft er ook een kantoor  en Monuta uitvaartzorg ook. Dit valt allemaal onder de Service en Voorzieningen van het KCO.

Wij zijn goed geïnformeerd en hopelijk hoeven we er geen gebruik van te maken van deze diensten, maar wel fijn om te weten, mocht het zo zijn om te weten waar we terecht kunnen.

KCO zit ook een paar dagdelen in de hal het Deventer Ziekenhuis om informatie te geven over het KCO.

Het KCO organiseert ook thema bijeenkomst o.a. op 18 maart een thema middag  WIETOLIE. Dat doe je zelf. Informatie   secretariaat@kenniscentrumoncologie.nl

Dinie Wagemans bedankt namens ons het team van het KCO heel hartelijk en sprak met respect over de vele vrijwilligers die dit Centrum runnen. Als dank konden we een vrijwillige bijdrage doen in de rode brieven bus voor behoud van dit mooie initiatief wat het KCO ons bieden kan.

We kregen een aantal folders mee en we kunnen andere mensen op het spoor zetten van het Kennis Centrum Oncologie. Voor meer info kijk op www.kenniscentrumoncologie.nl
We hebben samen een bijzondere avond beleefd , heel fijn dat dit ons gegeven is door Zij|Actief Lettele.    Dank je wel

Lettele, 2-3-2018
Diny Meijerink