Activiteiten

Jaarprogramma ZijActief Lettele

Locatie voor bijeenkomsten: Café-restaurant de Koerkamp

Donderdag 26 januari 2017
19.30 uur: Meditatief moment. Aansluitend jaarvergadering
2e gedeelte: Forensische politie; onze dorpsgenoot Karin Teunis verteld ons over hoe de forensische politie te werk gaat.

Donderdag 23 februari 2017
20.00 uur: Dhr. Samir Maglajlic; Lezing, “Nederland door de ogen van een vluchteling”.
Dhr. Samir Maglajlic heeft het boek, “Nederland door de ogen van een vluchteling geschreven.  Het boek is deze avond te koop voor €10,00 de opbrengst is voor de kinderafdeling van het Deventer Ziekenhuis.
Verslag van de avond

Donderdag 23 maart 2017
19.30 uur: Walter Beltman; Brandweer Deventer op locatie.
Vertrek 19.00 uur vanaf Café/rest. De Koerkamp

Donderdag 20 april 2017
20.00 uur: Dhr. Wim Kwakernaak; vrouwelijke kunstenaars.
Op veler verzoek. Vrouwelijke kunstenaars wie zijn er eigenlijk beroemd geworden in de kunst door de eeuwen heen.
Verslag van de avond

Mei/Juni 2017: Lente activiteit.
Georganiseerd door wijk 2. Plaats en tijd: wordt nader bekend gemaakt.
Verslag van de activiteit

Juli en Augustus 2017: Wij wensen u allen een fijne vakantie.

Donderdag 28 september 2017
20.00 uur: Peter Dullaert; Klooster Sion
Lezing over de geschiedenis van het klooster leven en de plaats van de Trappisten in die geschiedenis. Aansluitend in oktober rondleiding in het Nieuwe Sion. Datum en tijd t.z.t.

Zaterdag 7 oktober 2017:
Stekjesbeurs/plantenbeurs. Aanvang 09.30 uur tegenover Café/rest. De Koerkamp

Donderdag 23 november 2017
20.00 uur: Koos Dansen; Meer vogels in en om de tuin.
Koos neemt ons mee op een denkbeeldige fietstocht in en om Arnhem, door verschillende landschappen met de bijhorende flora en fauna met de nadruk op vogels Dit alles wordt ondersteund met beeldmateriaal.

December 2017: winter activiteit.
Deze wordt georganiseerd door het bestuur. Plaats en tijd: wordt nader bekend gemaakt. Leuke ideeën en hulp is altijd welkom.

LEDENAVOND ZIJACTIEF 23 FEBRUARI 2017

“Nederland door de ogen van een vluchteling”

Dat was het onderwerp op de ledenavond en tevens de titel van het boek, schreven door Samir Maglajlic, Bosnisch vluchteling.

Samir vertelt dat hij vóór de oorlog in voormalig Joegoslavië een goed leven had in Banja Luca, in Bosnië Herzegovina. Hij had daar de PABO doorlopen en een goede baan gehad. Zijn vrouw, geboren in Montenegro, was reeds vóór de oorlog al in Sarajevo gekomen om daar te werken als onderwijzeres.
Toen in 1995 de situatie in de oorlog te gevaarlijk werd, zijn ze, met medewerking van tussenpersonen gevlucht, op zoek naar rust, geborgenheid en vrede.
Zij kregen vanuit de VN de kans om naar Nederland te gaan.
Zij kwamen eerst terecht in Zevenaar. Van daaruit gingen zij naar Schalkhaar. In het opvangcentrum zaten zij met 10 mensen van verschillende nationaliteiten bij elkaar op een kamer. Zijn vrouw was toen 3 maanden zwanger van hun eerste kindje.

Op het moment van de val van Srebrenica in juli 1995 kregen zij de A-status, zodat zij in Nederland konden blijven. In november van dat jaar werd hen een woning toegewezen en enkele weken later werd daar hun zoon geboren. Later zou ook nog een dochter geboren worden. Zij hebben veel steun ondervonden van de familie Nijland, die hen begeleidde in de eerste periode in ons land.
Nadat zij de Nederlandse taal machtig waren vond hij een baan als klasse assistent op een basisschool in Deventer en als ambulant medewerker op de buitenschoolse opvang in het OC in Schalkhaar. Ook zij werkt nu nog veelal vrijwillig, maar hoopt ook binnenkort te kunnen starten als klasse assistent.

Hij heeft het boek geschreven om zijn ervaringen te delen, maar ook om een positief beeld uit te dragen.
Hij en zijn echtgenote zijn Nederland zeer dankbaar voor de kansen die ons land hen biedt. Zoals hij zegt: “Nederland voelt als mijn land”.

Hoewel eerst wel wat vreemd werd aangekeken tegen onze gewoontes als: afspraken maken (in voormalig Joegoslavië kon iedereen altijd en overal binnen “vallen”), beschuit met muisjes, alle gordijnen open, schoenen aan in huis. Maar inmiddels zijn ze daaraan gewend en hebben zij de Nederlandse gewoontes overgenomen.

Als dank voor het goede dat Nederland hen biedt, heeft Samir de stichting ELMA opgericht. Daar gaan alle opbrengsten van zijn boek naar toe. De opbrengst van de eerste druk is vanuit ELMA in zijn geheel geschonken aan Kenniscentrum Oncologie; de opbrengst van het tweede boek gaat naar de kinderafdeling van het Deventer Ziekenhuis.

Als afsluiting zongen hij en zijn vrouw samen een typisch Bosnisch lied over vriendschap en liefde.


LEDENAVOND ZIJACTIEF 20 APRIL 2017

Vrouwelijke kunstenaars!

ZijActief organiseerde 20 april een tweede informatieve avond over beeldende kunst en haar scheppers. Ook dit keer boeiende verhalen door Wim Kwakernaak. Anders dan de eerste avond ging het nu over vrouwelijke kunstenaars.

In de geschiedenis is er weinig bekend over de dames, terwijl ze zeker heel bekend en goed werk hebben gemaakt. De heren van de Gouden Eeuw zoals Rembrandt en Van Gogh zijn bekender.
De vrouwelijke kunstenaars deden niet onder voor de mannelijke kunstenaars, werden onderdrukt waardoor ze minder tot ontwikkeling/ontplooiing konden komen. De sterke krachtige kunstenaressen uit Italië, Duitsland, Frankrijk en Nederland gingen er tegenin en ontpopte zich toch en werden bekende schilders en beeldhouwers.

Veel beeldmateriaal van de schilderijen passeerde de revue. Door de uitleg van materiaalgebruik en hoe het tot stand gekomen is, vertelt het schilderij je een veel completer verhaal. Wim brengt op enthousiast wijze aan de ‘vrouw’ waar je op moet letten en wat je eigenlijk ziet.

De tegenstellingen in een schilderij zorgen voor spanningen en ruis. Met Wim zijn uitleg leer je kijken naar een kunstwerk en het beter begrijpen. Kunststijlen die zoal voorbij kwamen:
Het impressionisme: de indruk van het landschap/personen een moment van impressie vast leggen over alledaagse onderwerpen. Spel kunnen maken van kleur, licht en donker, gevoel en romantiek. De schilder wil de werkelijkheid overbrengen.
Het tegenovergestelde is het expressionisme: hoe voel je het geschilderde, hoe kijkt een kind met traan in de ogen? Deze werkstukken zijn met emotie gemaakt. Weinig aandacht voor detail en meer vanuit de beleving.
Het surrealisme: beelden van het onderbewuste.
Ook fotografie kwam ter sprake met de uiteenlopende en oneindige mogelijkheden in kleur en vorm.
We hebben veel dia’s gezien van beelden van brons, kunststof en steen uit de 20ste eeuw.
Iedereen heeft aandachtig geluisterd. Het was een interessante avond.

Wim zelf is beeldend kunstenaar, zijn objecten zijn te bekijken op de site www.wimkwakernaak.nl

ZIJACTIEF LENTE ACTIVITEIT 12 MEI 2017

Op vrijdagmorgen om 10 uur vertrokken we met 27 dames op de fiets richting Deventer.

Waar gaan we heen? Is het ver fietsen? En hoe doen we dat als we moeten stoppen voor het rode licht, en een gedeelte van de groep is al wel met groen licht doorgefietst?

We hoefden na de stoplichten niet op elkaar te wachten, want overal fietsen dames mee die wel de bestemming weten. Het is echt een verrassing waar we naar toe gaan. Na een klein regenbuitje langs het kanaal en de Snippeling komen met ons allen bij het station in Deventer, waar we gratis onze fiets kunnen parkeren in de ondergrondse fietsenkelder, voor velen onder ons een nieuwe ervaring.

We steken de weg over en komen bij de schouwburg, waar we hartelijk ontvangen worden, door Jolande Timmer, er is een speciale zaal voor ons gereserveerd waar we van de koffie/thee en een lekker stuk taart gaan genieten. Ondertussen kletsen we gezellig bij, Agnes en Ineke innen de bijdrage. Om 12.00 nemen we plaats in het theater waar we worden getrakteerd op een klassiek pianoconcert van Florence en Ischico. Zij studeren aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten. Zij spelen een aantal muziekstukken van bekende en onbekende klassieke componisten o.a. Mozart, Chopin, Liszt, Debussy, Rachmaninov en Scriabin.

Het was meesterlijk om deze jonge dames te volgen zo elegant en mooi zijn de vleugel bespeelden. Klassieke valt niet bij iedereen in de smaak, maar het was heel bijzonder om samen dit lunchconcert te beluisteren.

Van september tot juni zijn er in de schouwburg op vrijdag vanaf 12.00 tot 13.00 uur gratis lunch optredens, dat kan zijn: dans, theater, allerlei soorten muziek. Deze optredens worden verzorgd door studenten van ArtEZ Hogeschool voor de kunsten,

Voor data en meer informatie kijkt u op www.deventerschouwburg.nl

Na afloop konden we genieten van de huisgemaakte soep door Jolanda.

Genoten van de muziek en de bijzondere soep aangevuld met allerlei groenten en kruiden, haalden we onze fietsen weer uit de stalling en volgenden we elkaar en kwamen bij de volgende verrassing, het Havenkwartier. Onze fietsen geparkeerd naast de stoere industriële Zwarte Silo, liepen we naar het Kunstenlab, waar de rondleiders Norbert en Jeannette ons in 2 groepen het Havenkwartier lieten zien en vele verhalen vertelden over de nieuwe ontwikkeling. De vele oude industriële gebouwen, die al tijden leegstonden en sterk verwaarloosd zijn door enthousiastelingen hergebruikt. Het gebied biedt mogelijkheden voor kunstenaars, theatergroepen, bedrijfjes, we hebben nog een bezoek gebracht aan het bedrijf van Jeannette Knigge Kunstgoud, edelsmid en andere kunsten. Het kunstenlab zijn we nog binnen gelopen, waar een kunstenaar een groot geraamte maken en tenten van oude spijkerbroeken als kunst te zien is. Ook de kartonnen tenten van papierfabriek Kappa waren daar te bekijken. Jongeren die zich willen ontwikkelen om in de kunst te gaan kunnen bij het kunstenlab 2 jaar onder begeleiding hun creativiteit onder deskundig leiding testen.

Ook wonen, kan er prima. Er zijn diverse materialen toegepast, zoals zwart gebrand hout voor de gevel en een gele zeecontainer op het dak als muziek studio, deze is geluids dicht gemaakt. Een aantal jonge gezinnen wonen in aparte leuke typen woningen met een gezamenlijk tuin.

Het bedrijfsverzamenlijk gebouw biedt onderdak voor wonen en weken aan creatieve ondernemers, die elkaar kunnen versterken en samen werken.

Het Restaurant DOK H2O functioneert als podium voor muzikanten en ruimte voor bruiloft en partijen.( Beheerder Ard Nijland).

Op een vroegere zandtrechter is zelfs een hotelkamer gebouwd en ook op het dak van hoog gebouw ook nog een hotelkamer met de naam “Lucy in the Sky”.

Bij mooi weer is het heerlijk om aan het water te zitten.

Na de rondleiding brachten we een bezoek aan het Fooddock, hier zijn verschillende ondernemers die een heel gevarieerd aanbod hebben van gerechten, van Mexicaans, Aziatisch en Holandse gerechten. Velen van ons hebben heerlijke zuivel producten met verse vruchten geproefd. We hadden de keus om dit buiten of binnen op te eten.

Voor velen was dit concept totaal nieuw, je moet wel bij ieder stalletje met pin betalen, want het ze zijn allen zelfstandige ondernemers die in de grote hal hun toko runnen.

Rond 16.45 zijn we weer naar Lettele gefietst en werden bij de Cröddenbrug getrakteerd op snoepjes van Diny Wagemans.

We hebben met alle deelnemers genoten van deze Lentactiviteit en wie weet gaan we nog een keer met ZijActief naar een lunchconcert. We weten nu hoe dat allemaal werkt met de fietsen stalling en bezoek aan de schouwburg en het is al leuk om eens door het havenkwartier te fietsen, een bijzonder stukje Deventer.

Een goede zomer.

ZijActief wijk 2.